Wednesday, April 6, 2011

FAKToR-FAKToR yang merendahkan MARTABAT WANITA

Faktor-faktor tersebut ialah:

1) Lupa mengingat Allah

Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara anak-anak, maka tidak hairanlah jika banyak wanita yang tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingat Allah. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya:

” Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya.”

Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya:
“Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan.” (Riwayat Tarmizi)

Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu.

2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia.

Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah s.w.t. hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An’am: ertinya:

” Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir.”

3) Mudah terpedaya dengan syahwat.

4) Lemah iman.

5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk.

Dunia adalah perhiasan, perhiasan dunia yang terbaik adalah Wanita yang solehah.

Tuesday, April 5, 2011

keciwi DSLR...


gambar2 ni sume dishoot pada bln5 thn 2010 rasanya..da lama da ni..ada mbe aku dok gila camera DSLR,kami jadi model jer ni...tgh dok belajaq2..layan la pic ni sume..cantik puji,xcantik pun puji gak...




2.00 pg kt KTM BERHAD


parkcity





kt jeti sungai berembang

tgh panasss ni wei


view yg cantik

dok pikiaq apa ntah??

ckup suka klu nk lompat2 ni

cari mentarang :)


dok mengail




tandop!!



tudia!!!

kalut dok shoot smp cap jatuh dlm parit

cantik view!!




saya orang KAMPUNG..proud to be a jitrarian..:)


fyi, aku ni mmg dibesarkan di kedah..mak ayah tok wan tok nek,mmg asal dari kedah..mmg kedah sejati la..dlu kecik2 masa cuti skola mmg slalu blk kmpg dok ngn tok..best dpt dok ngn tok kt kmpg..bole ikut tok p mancing, p sawah, masuk utan n paling best dpt join bdk2 kmpg main2 n pusing2 kmpg...best sgt smp xmau blk uma kt pekan..

dlu2 ada mcm2 permainan tradisional yg best..yg masih aku ingat :-
  • men toi (galah panjang)
  • men tuju tin
  • men tuju kasut
  • men aci sembunyi
  • men guli
  • men jengkek
  • men congkak (juara kmpg ok)
  • men masak2 (men mcm betui2 ok)
  • batu seremban
tp bdk2 skrg mst da xtaw kan sume permainan tu sume..depa skrg taw men psp,men tenet,p men boling,aku rasa cm bertuah sbb zaman kanak2 aku dlu best,sgt best..rasa cm nk patah blk jer rasa..tp sedar la diri tu,da tua ok..hihihi

korg dlu2 penah x buat anak patung dari kain???eeee cam comei jer kan,tp aku da lupa cm na nk buat tu..dlu tok aku slalu buatkan..

aku dulu slalu ikut tok p bendang,tlg dia mengail ikan pkai pancing buluh tu..syoookkk,dpt ikan byk,pastu selalu jer kena gigit lintah...pehhhhhh,geli xhengat!!!

tp bila teringat blk, mst nk nges,sb tok aku da xda..dia da meninggal..dia dlu byk ajar aku msk masakan kmpg..ada jugak dlu dia penah suro aku kukur nyior,ayoooooo dekat sejam bru siap sebelah kelapa...penat nok!!!penah tgk x kukur nyior??? nk tgk>>>>



ni la kukur nyior...


tuju kasut




tuju tin


jengkek (kecik nya gmbar)


ni la aku msa kecik2..ngn abg n kwn2 kt kmpg

bila hatiku terbuka (14 july 2010)


alhamdullillah,finally terbuka gak ati ni nk berhijab..b4 ni pun mmg da berazam nk bertudung SEPENUHNYA bila umo da 25 thn..so tepat pada masanya,ati aku cm berdetik jer nk berhijab,memandangkan aku mmg byk pun koleksi tudung kt uma..faham jer la kan,i ni p keja jer pkai tdung..sb b4 msuk gomen, ingatkan keja ngn gomen mmg wajib kena pkai tudung..so teruskan la...bila i kua celebrate besday ngn hubby,aku cm try jer pkai tdung..tiba2 rasa cm cantik pulak kan(perasan da)..hubby pun ckp,'kan cantik klu cmni'..cewah, kembang sat...start from dat, aku terus jer pkai tdung,even p kedai beli kicap pun aku still pkai..rasa cm something klu xpkai..alhamdullilla da bole biasa kan diri..now,byk plak kan fesyen2 tudung2 yg cantik..geram mak tgk ok!!npak jer trus sambar..i xde la nk layan ariani ke apa yg beratus2 tu..jji cantik,i angkat..layan tudung spuloh hinggit jer taw..hihih..janji comei n funky2 kan..tp ati pun kena ikhlas jgak nk bertudung..klu takat nk ikut trend sume,baik xpayah..pastu sat pkai sat xpkai,pastu trus xpkai..huhuhuhu..


percubaaan pertamaku




peace!!!

i'm engaged (200310)

200310..aku rasmi jd tunang org..b4 ni plan nk tunang 130310 sb tarikh dia cm cute jer tp alaaa

xbole plak,family sbelah laki ada program..xkisah la tarikh apa pun,janjji tunang..

sume majlis berjalan lancar..

thx utk sume yg terlibat especially to my pak andam

yg sempoi mempoi yg meng'make over'kan aku..canteksss sgt,

utk makcik kwn ayah aku yg men'sponsor' kan mini pelamin,thx sgt2!!


adik n kakak yg best!!!


kek sponsor by wardatul

mekap yg natural..i loiikeee

cincin saye!!


p/s : thx so much for my besfren (imruz) for all the picca..suke2!!!









Monday, April 4, 2011

let's start ~010110~


010110 bermula lah misi kami!!!
ingat lagi aku tarikh ni,aku,hubby,adik n weck g tgk bunga api kt curve..da puasss besesak2 kt sna,tiba2 jer bdk2 store hubby aku ajak panjat BROGA hill..OMG!!mcm best!!da lama kot xpanjat2 ni..depa kata view sgt canteks..so layankan jer..
dkt sejam gak la nk smp atas..ya allah,amazing!!!mmg view sgt menarik..aku sempat smp b4 sunrise..dpt tgk sunrise first 2010...alhamdullillah,dgn niat dlm hati,moga impian 2010 aku menjadi kenyataan..ni pic yg sempat disnapkan


ramai kan??nk naik pun kena queue..


anniversary frenship day 2years...



sunrise!!!


adik kesayangan saya


muka letih :(


bersama lalang2 yg miang..nk gedik punya pasai..sangguppp...


cinta hatiku :)

i'm BACK!!!


ASSALAMMUALAIKUM........

Fuyooo..da dekat setahun lebih aku xbkak blog ni..ingat da hapuih da..tgk2 blk post hahaha lwk2..ayat xhengat!!rasa cm nk active berblog blk ar..bole gak hilang bosan dgn hidup ni kan..(bosan ker?)

sepanjang setahun berlalu ni,mcm2 bnda da jadi..status aku pun da bertukar..wooowwww, best!!!tgh cari mood nk share story2 best ni..jap nk refresh jap..layan pic ni jer dlu



apa kena mengena pic ni???hahaha..xdak modai!!!
ni sessi main aci ligan kt bendang..
syiiooooookkk,abeh 'belemuih'